16 sep. 2011

Permalindad fläskfile med balsamsås

Idag vart de en riktigt gomiddag men dock alleles för sent. Men ja ja så kan de vara.

Tänkte ja skulle dela med mig av den goda maten

4 port

500 g fläskfile
5-6 soltorkade tomater
½ kruka basilika
50 g färsk parmesan
salt och peppar
1 pressad vitlöksklyfta
4 skrivor parmaskinka eller annan lufttorkad skina
smör/olivolja

Balsamsås

2 dl grädde, mellangrädde eller matlagningsgrädde
2 msk balsamvinärger
1 msk kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar.

Sätt ugnen på 225*C. Putsa fläskfilen fri från senor och gör ett snitt längs hela filen. Grovhacka tomaterna, hacka basilikan och riv parmesanisten. Blanda alltsammans med vitlöken och lägg i snittet. Salta och peppra. Linda parmaskinkan runt filen. Bryn r unt om i smöt eller olivolja i en stekpanna och sätt im ugnen i ca 15 min. Blanda grädde, balsamvinäger, kycklingfond och vitlök i en kastrull. Koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar. Skriva upp den helstekta filen i lagom stora skivor och häll på såsen.
Serveras med Provensalsk grönsakslåda.

Provensalsk grönsakslåda

Kan ätas som den är eller serveras som tillbehör till kött eller kyckling. Den ska serveras varm eller ljumen.

300 g haricots verts
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk färsk timjan eller 2 tsk torkad timjan
salt och peppar
5 ägg
1 dl riven stark ost, typ västerbottensost
½ dl strimlad basilika
½ dl hackad bladpersilja

Sätt ugnen på 175*C. Koka haricots verts i lättsaltad vatten. Spola av med kallt vatten oiett durkslag. Skala och hacka löken och vitlöken och stek i olja i en stekpanna utan att de tar färg. Häll i burktomaterna och krydda med timjan, salta och peppra. Koka i ca 10 min tills såsen blir tjock. Vispa ägg och riven ost, basilika och persilja. Blanda sedan med tomatröran. Vänd ner bönorna och lägg i en smord form. Grädda i ugnen 50-60 min. Servera ljummen.

Smaklig måltid...

Puss och Kram Ninnie http://ninniejohanna.blogspot.com/2011/09/barn-lista.html

Inga kommentarer: